Toxische stoffen   klik hier voor tablet/mobiel weergave nieuwe site


 

Milieu           

De invloed van het milieu: zoals kunstmest, pesticiden en zware metalen hebben invloed op ons lichaam vooral de nieren en de lever. In eerste instantie merk je daar niets van. Echter het hoopt zich op en na een langere termijn komen de klachten.
Ontgiften van het lichaam en de juiste voeding voor ons lichaam en de nodige aanvullingen zijn essentieel voor de weder opbouw in het in evenwicht komen. We denken allemaal gezond te eten echter zijn er bepaalde minerale tekorten in de Nederlandse bodem. Of door gezond eten toch defecten.

Onze maatschappij ontwikkeld zich zo dat economie voor alles gaat, gezondheid en vervuiling, straling en energetische voedselwaarde zijn termen die verwaarloosd worden.

 

Toxische stoffen  

Tot de toxische stoffen worden alle stoffen gerekend die een negatieve werking hebben op het functioneren van cellen of organen in het lichaam. Tot de stoffen behoren: alle lichaams-vreemde stoffen (alcohol, drugs, additieven uit voeding, verontreinigingen uit water en lucht, residuen van bestrijdingsmiddelen en dergelijke), zware metalen (lood, cadmium, kwik, nikkel, aluminium, arsenicum), stofwisselingsproducten uit micro-organismen (bacteriŽn en schimmels in de darm of elders in het lichaam), afbraakproducten van eiwitten (urinezuur, ammoniak), afbraakproducten van hormonen (geslachts-, bloedsuikerspiegel-, stresshormonen) en afbraak-producten van lichaamsweefsels (bloed, slijmvliezen en dergelijke).

Een aantal toxische stoffen (zware metalen, pesticiden, DDT PCB's dioxinen en dergelijke) heeft de eigenschap dat zij moeilijk door het lichaam te verwijderen zijn en zijn daarnaast in staat zich (door een cumulatief effect) op te slaan in het lichaam. 

De symptomen van een toxische belasting kunnen zeer divers zijn (vermoeidheid, haaruitval, hormoonstoornissen, hoofdpijn). Een zeer groot aantal aandoeningen wordt (mede) in verband gebracht met een toxische belasting (huidaandoeningen zoals psoriasis, migraine, reumatische artritis, auto-immuun aandoeningen en vele andere). 

In het lichaam zijn diverse organen en systemen betrokken bij de eliminatie van toxinen zoals de darmen, de nieren, de huid, de luchtwegen en de lever

Uit vele wetenschappelijke onderzoeken weten we dat diverse vormen van zware metaalbelasting een oorzaak kunnen zijn voor het ontstaan van o.a.:

 

      - auto-immuunziekten (Parkinson, MS, SjŲgren,
      SLE, kanker, reuma, etc.);

      - Alzheimer en dementie;

      - gedragsproblemen bij kinderen en volwassenen;

      - geheugen- en concentratieproblemen;

      - hormonale verstoringen (PMS, onvruchtbaarheid,
      endometriose, hypoglycemie
      bijnierinsufficiŽntie, slaapstoornissen, 
      schildklierstoornissen, etc.);

      - groeistoornissen en diverse afwijkingen

      - nier- en leverfunctiestoornissen

      - dysbiose (candida syndroom, maag- en 
      darmziekten); - huidklachten, etc 

 

Ben jij gif vrij?*

Overal om ons heen bevinden zich schadelijke chemische stoffen. In de natuur en het milieu. Maar ook in huisstof, voedsel, cosmetica, schoonmaakmiddelen en speelgoed. Dagelijks krijgen we deze stoffen binnen. Ze hopen zich op in ons lichaam. We kunnen er ziekten van krijgen als kanker, vruchtbaarheidsproblemen en hersens -en zenuwstelsel-afwijkingen.

Van de ruim 100.000 gebruikte chemische stoffen zijn van slechts 5000 stoffen de gevaren bekend. De rest wordt gebruikt zonder dat we de risico's voor onze gezondheid kennen.
 

Gif en gezondheid

Iedereen in deze samenleving Ė volwassene of kind Ė heeft rond de 3000 of meer chemicaliŽn in zín lichaam. Deze zaten nog niet in het lichaam van onze grootouders. Sommige hiervan zijn giftig, blijkt steeds duidelijker uit onderzoek. Deze schadelijke stoffen hopen zich op in ons vetweefsel. Ze komen weer vrij als ze we onze vetreserves aanspreken. Bijvoorbeeld als we lijnen of tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.  

 

Hoe krijg ik gif binnen.

Dat in ons lichaam giftige stoffen zitten, blijkt uit bloedonderzoeken van onder andere Wereld Natuur Fonds. Zo is begin 2004 het bloed onderzocht van 47 mensen uit heel Europa (waaronder 39 EuroparlementariŽrs). Het resultaat? Iedere persoon was vervuild met een cocktail van giftige chemicaliŽn. Van de 101 onderzochte stoffen werden er 76 gevonden. Gemiddeld kwamen in ieder lichaam 41 stoffen voor. Bij iedereen werden ten minste 13 dezelfde chemicaliŽn gevonden. Een aantal hiervan is al ruim twintig jaar geleden verboden. 

Bloedonderzoek uit 2003 Ė onder 155 vrijwilligers uit Groot-BrittanniŽ - bevestigt dat er giftige stoffen in ons lichaam zitten. Bij iedereen werden in het bloed ondermeer PCB's gevonden, een van de schadelijkste stoffen die sinds de jaren zeventig in Engeland verboden zijn.  

 

Ga naar boven 

 

Dagelijks krijgen we schadelijke stoffen binnen via:

Voedsel  Water  Inademing  Huid  Mond (kinderen)  Stoornissen  

                            

                     "Eerst ontgiften, dan genezen".  

  

                  ďJe hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.Ē*  

 

   

Voedsel

De meeste schadelijke stoffen krijgen we binnen via ons eten. Groente en fruit bevatten regelmatig restanten van bestrijdingsmiddelen en vaak worden hierbij de wettelijke normen overschreden. Giftige stoffen in groente en fruit, In vis, schaaldieren en vlees hierin hopen zich vele schadelijke chemicaliŽn op die vervolgens ook in ons lichaam kunnen komen.

Ook als eten wordt bewerkt, bewaard of bereid treedt vervuiling op. Schadelijke stoffen lekken uit verpakkingen. Bijvoorbeeld uit blik, bakpapier of huishoudfolie. Of uit plastic keukenhandschoenen.

Hoe je schadelijke stoffen in je voedsel kunt vermijden: Eet biologisch. Dit voedsel is gemaakt zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. Je herkent deze producten aan het EKO-keurmerk. Zie verder: www.weetwatjeeet.nl

- Vermijd voedsel uit blik. Kies hiervoor vers of gedroogde producten.

- Verpak vettig voedsel niet in plastic. 

 

Water

Schadelijke stoffen kunnen ook via het drinkwater ons lichaam binnenkomen. In Nederland is de kwaliteit van het drinkwater in orde. Wel blijkt bijvoorbeeld dat via de riolering, industriŽle lozingen en uit vuilnisbelten schadelijke stoffen terechtkomen in het oppervlaktewater. En dat ons regenwater vervuild is; Zo trof Greenpeace diverse schadelijke stoffen aan in regenwatermonsters.

 

Inademing

Via de lucht krijgen we de nodige chemische stoffen binnen. Na ons voedsel is dit de tweede belangrijkste bron hoe gif ons lichaam binnenkomt. Vooral in binnenhuislucht en huisstof zitten veel chemische stoffen, blijkt uit onderzoeken.

Amerikaans onderzoek uit 2003 onder 120 huishoudens ontdekte in de binnenlucht 52 chemische stoffen: allemaal hormoonverstorende stoffen. En in huisstof maar liefst 66 stoffen. In totaal werden 89 stoffen onderzocht.
Het aantal chemische stoffen dat in de huishoudens werd gevonden, lag tussen de 13 tot 28 stoffen in de binnenlucht en 6 tot 42 in huisstof.

Greenpeace-onderzoeken in 2001 en 2003 tonen aan dat huisstof schadelijke chemicaliŽn bevat die veel voorkomen in kantoorartikelen en dagelijkse producten. Vermoedelijk lekken de schadelijke stoffen uit deze producten.

Verkeer en industrie                                                                                            Ook buitenshuis staan we bloot aan chemische stoffen. Hoewel vaak in lagere concentraties dan binnenshuis.
De uitstoot van schadelijke stoffen door verkeer is het grootste probleem. Een goede tweede: de uitstoot door de industrie. Voor drie gebieden in Nederland zijn de risicoís op kanker berekend door de uitstoot van nabijgelegen bedrijven.

Hoe je schadelijke stoffen via inademing kunt vermijden;

Gebruik geen chemische (insecten)bestrijdingsmiddelen in huis of tuin. Kies hiervoor organische varianten.

Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Deze kun je kopen bij de natuurvoedingswinkels.

Zet regelmatig de ramen open om het huis door te luchten.

Gebruik verf, vernis, (nagel)lak en lijm zonder
VOS (vluchtige organische stoffen) of op waterbasis.

Gebruik geen vinylbehang.

Kies voor linoleum, plavuizen, hout op de vloer in plaats van tapijt of vloerzeil (vinylvloerbedekking).

Neem elektriciteitskabels van PP (polypropyleen) en PP-buizen in plaats van PVC

      

 Huid

Een belangrijk doorgeefluik van giftige stoffen is onze huid. Via make up, parfum en huidverzorgingsproducten (shampoo, bodylotion, deodorant, scheerschuim enzovoort) komen ze rechtstreeks in ons lichaam.
Dat gebeurt ook via onze kleding waarin schadelijke stoffen verwerkt zitten. Zo bevatten diverse kinderpyjamaís met Walt Disney-opdruk van
PVC schadelijke stoffen die het lichaam van het kind kunnen binnenkomen. Lees verder over de Greeprodukten gif.html#PVCnpeace-campagne Stop selling toxic pyjamas to kids.

Hoe je schadelijke stoffen via je huid kunt vermijden.


Koop make up en verzorgingsproducten voor huid, haar en babyís zonder synthetische kleur Ė en geurstoffen als ftalaten en muskverbindingen. Je herkent deze producten aan het BDIH (Bundesverband Deutscher Industrie und Handelsunternehmen) keurmerk.

Zie verder:
gezonde verzorgingsproducten en van nature beter en koop natuurcosmetica van Weleda ,
Sante,
Lavera, Dr Hauschka , Eline , Living nature en de Harmonie-serie (voorheen Yin Yang).

Gebruik kleding zonder ftalaten (dus geen T-shirts en pyjamaís met PVC-opdruk).

Mijd matrassen en kleding met broomhoudende vlamvertragers.

Gebruik geen handschoenen, regenkleding en plastic laarzen met PVC.
 

 Mond en kinderen

Via het sabbelen en bijten op speeltjes kunnen kleine kinderen schadelijke stoffen binnenkrijgen.
Schadelijk is kinderspeelgoed van zacht
PVC waarbij weekmakers (ftalaten) zijn gebruikt. Kinderen kunnen deze weekmakers binnenkrijgen door op de speeltjes te sabbelen of bijten. De afgelopen jaren leidde dit tot felle reacties in Europa.
Eind 1999 verboden de lidstaten van de Europese Unie unaniem het gebruik van zes ftalaten in bijtspeeltjes van 0 tot 3 jarigen. Eind februari 2004 verlengde de EU dit moratorium.
In 2002 verbood Nederland de verkoop van zacht
PVC-speelgoed voor jonge kinderen.

Hoe je schadelijke stoffen via de mond kunt vermijden.

Gebruik babyflessen zonder PC (polycarbonaat), ftalaten en Bisphenol A.

Geef baby's en kleine kinderen geen zachte PVC-speeltjes, maar speeltjes van minder schadelijke plastics of stoffenspeeltjes.

Bewoners van de Noordpool In het navelstrengbloed en de moedermelk van de Inuit zijn PCB's gevonden, kwik, DDT en andere schadelijke stoffen. Beide bevatten veel hogere concentraties chemicaliŽn dan het navelstrengbloed en de moedermelk van Europese of Amerikaanse vrouwen. Deze bevolkingsgroep uit Canada en Groenland eet vooral walvissen, zeehonden en ijsberen. Allemaal dieren die in hun speklaag schadelijke stoffen opslaan. Deze stoffen komen dus terecht in het lichaam van de (ongeboren) mens.

De foetus is de zwakke schakel als het gaat om de blootstelling aan schadelijke stoffen, stellen wetenschappers. Maar ook schilders, verfspuiters en drukkers die dagelijks werken met chemische stoffen lopen extra risicoís: bijvoorbeeld een verhoogde kans op onvruchtbaarheid.
Extra kwetsbaar zijn:

Foetussen
Babyís
(Kleine) kinderen  
werknemers die met oplosmiddelen werken

 

"Eerst ontgiften, dan genezen"

Foetussen

Foetussen krijgen giftige stoffen binnen via navelstreng(bloed), vruchtwater en de placenta. Moeders geven deze stoffen tijdens de zwangerschap ongewild door.
Juist de onbeschermde foetus is heel kwetsbaar voor hormoonverstorende stoffen. Kleine hoeveelheden tijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid als volwassene.

ďJonge kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan PCB's en dioxinen kunnen daardoor gezondheidsproblemen krijgen. Bijvoorbeeld: hangerigheid en trager reageren, een verhoogde kans op oorontsteking, luchtweginfecties of een hazenlip.Ē
(Janna Koppe, hoogleraar Neonatologie Universiteit van Amsterdam. Zij doet al jarenlang onderzoek naar de prenatale blootstelling aan PCBís en dioxinen en de effecten daarvan voor de ontwikkeling van kinderen.) 

Vrouwen geven PCBís door aan nageslacht
In de navelstreng van babyís zijn alkylfenolen en Bisfenol A aangetroffen. Ook vonden onderzoekers
Bisfenol A in de chromosomen van foetussen en in vruchtwater.
Onderzoek van het Wereld Natuur Fonds onder 155 Britten toonde aan dat vrouwen minder PCBís in hun lichaam hebben dan mannen. Zij lijken deze stoffen ongewild door te geven aan hun kinderen. Hoe meer kinderen ze gekregen hadden en borstvoeding gaven, hoe lager hun eigen gehalte PCBís.

 

Baby's 

Babyís kunnen via de borstvoeding schadelijke chemische stoffen binnenkrijgen. Moeders geven deze stoffen ongewild door via de moedermelk. Zij komen vrij in hun lichaam als het vet wordt aangesproken. Toch is moedermelk nog steeds de gezondste voeding voor babyís omdat het de beste voedings- en afweerstoffen voor babyís bevat. Daarom is het zo belangrijk dat borstvoeding niet wordt vervuild.

 

 

(kleine) kinderen 

Kinderen zijn veel gevoeliger voor schadelijke chemische stoffen dan volwassenen. Want in verhouding tot hun lichaamsgewicht eten ze drie tot vier keer meer voedsel, drinken ze zeven keer meer water en ademen ze twee keer meer lucht in. Er komen steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat kinderen ook een hogere kans hebben op kanker dan volwassenen. En op risicoís in hun ontwikkeling. Het lijkt erop alsof kinderen chemicaliŽn makkelijker opnemen, langzamer verwerken en minder efficiŽnt uitscheiden.

 

Huisstof en vuil
Bovendien staan kinderen veel meer bloot aan huisstof en vuil met schadelijke chemische stoffen dan volwassenen. Ze stoppen immers van alles in hun mond. En ze leven dichtbij de grond waardoor ze deze stoffen makkelijker via inademing en de huid binnenkrijgen. In huisstof en vuil zitten vaak verhoogde concentraties van hormoonverstorende en/of kankerverwekkende chemicaliŽn.
De blootstelling van kleuters aan schadelijke stoffen is binnen groter dan buiten, volgens recent onderzoek.

 

werknemers die met oplosmiddelen werken

Ongeveer een half miljoen mensen werkt (dagelijks) met organische oplosmiddelen. Bijvoorbeeld schilders, tapijt- en dakleggers, verfspuiters, kunststofverwerkers en laboranten. Maar ook mensen die werken in de drukkerijen en grafische sector, leerindustrie, metaalbewerkingindustrie, houtverduurzaming en scheepsbouw.

Schildersziekte OPS

Van deze oplosmiddelen is bekend dat zij schade kunnen toebrengen aan het centrale zenuwstelsel. En daarmee ook de hormoonhuishouding kunnen beÔnvloeden.
De gevolgen? Duizenden mensen leiden aan de neurologische aandoening OPS (Organisch Psychosyndroom), bekend als de schildersziekte. Zij hebben lichamelijke en psychische klachten als geheugenverlies, zware vermoeidheid en persoonlijkheidsveranderingen
.

 

Welke ziektes kun je krijgen?

In 2002 is het bloed en de urine van negen vrijwilligers onderzocht op de hoeveelheid giftige stoffen. In totaal kwamen 167 chemicaliŽn voor; gemiddeld 91 stoffen per persoon.
Van deze 167 stoffen veroorzaken er

94 schade aan de hersenen en het zenuwstelsel
86 verstoring van het hormoonsysteem
79 aangeboren afwijkingen of abnormale ontwikkelingen.
77 verstoring van de voortplanting
77 verstoring immuunsysteem
76 kanker bij mensen en dieren

Lees verder over dit onderzoek Body Burden van Environmental Working Groep (EWG)

Steeds vaker blijkt uit onderzoeken de relatie tussen chemicaliŽn en gezondheidseffecten. Hoewel nog veel onderzoek nodig is, zijn de gezondheidseffecten die bekend zijn verontrustend. Ziekten waarvan onderzoekers vermoeden dat je ze door chemicaliŽn kunt krijgen zijn:

 

Verstoring hormoonsysteem                                                                                   
                     (met als gevolg: dalende vruchtbaarheid en verminderde afweer)
voortplantingsstoornis

Kankersoorten

Abnormale groei en ontwikkeling

Aantasting zenuwstelsel             
 
                              
"Eerst ontgiften, dan genezen".

 

Verstoring hormoonsysteem                                                                  

Een van de minst zichtbare maar zeer ingrijpende effecten van schadelijke stoffen kan zijn: de verstoring van de hormoonhuishouding.
Hormonen regelen de groei en ontwikkeling van het lichaam en het afweersysteem. Vooral in de eerste ontwikkelingsstadia van een mens of dier zijn deze van cruciaal belang. Veel schadelijke stoffen verstoren die complexe hormoonhuishouding: ze bootsen de werking van hormonen na of blokkeren deze juist. De gevolgen kunnen zijn: aantasting van de voortplantingsorganen, verstoring van het immuunsysteem en leermoeilijkheden bij kinderen.

 

Ga naar boven

 

 

Voortplantingsstoornissen

Recent onderzoek van Stichting Natuur en Milieu toont ook een verhoogd risico aan voor de voortplanting en het nageslacht (de reproductietoxiciteit). Denk bijvoorbeeld aan slechte kwaliteit zaad, menstruatiestoornissen, onvruchtbaarheid, spontane abortussen en aangeboren afwijkingen.
Zo bleek bijvoorbeeld: hoe hoger de blootstelling aan de aromatische oplosmiddelen tolueen en xyleen, hoe minder de kwaliteit van het zaad.
Onderzoek onder kinderen van 3 tot 7 jaar oud Ė waarvan de moeders tijdens de zwangerschap met organische oplosmiddelen werkten - toonde negatieve gedragseffecten aan. Deze kinderen haalden lagere scores voor actieve en passieve taalbeheersing en tekenvaardigheden dan kinderen van wie de moeders niet met oplosmiddelen werkten.

Ga naar boven


 

Kankersoorten

kanker kunnen we onder andere krijgen van: DDT, PCB's en dioxinen. Een van de verklaringen voor de toename van bepaalde hormoonafhankelijke tumorsoorten, waaronder borstkanker, kunnen de gechloreerde koolwaterstoffen zijn als DDT, PCBís en dioxinen. Tientallen jaren geleden - in de jaren zestig en zeventig - stonden zuigelingen en opgroeiende kinderen hieraan regelmatig bloot.

Deze stoffen zaten toen in hoge concentraties in onze voeding. Zij hebben juist effect tijdens de ontwikkeling: beginnend in de baarmoeder tot en met de pubertijd.

Let wel: er is nog veel onderzoek nodig. Daarbij blijft het moeilijk causale verbanden vast te stellen tussen de blootstelling aan een schadelijke stof (of stoffen) en kanker. Maar de aanwijzingen die er zijn, zijn verontrustend.

Ga naar boven

 

Abnormale groei en ontwikkeling

Kinderen die rond hun geboorte waren blootgesteld aan dioxinen hebben later (tussen hun 7 tot 12 jaar) een mindere longfunctie en lagere hersenontwikkeling. Hoe groter de blootstelling toen was, hoe sterker de afname van hun longfunctie en hoe groter de afstand in hersenontwikkeling, blijkt uit onderzoek uit 2002.
Onderzoek uit 2003 vond dat een hogere blootstelling rond de geboorte een lagere motorische en mentale ontwikkeling geeft.

Let wel: er is nog veel onderzoek nodig. Daarbij blijft het moeilijk causale verbanden vast te stellen tussen de blootstelling aan een schadelijke stof (of stoffen) en stoornissen. Maar de aanwijzingen die er zijn, zijn verontrustend.

Ga naar boven

 

Aantasting zenuwstelsel

Van organische oplosmiddelen is bekend dat zij ons centrale zenuwstelsel aantasten (OPS). Dit veroorzaakt gezondheidsproblemen als chronische vermoeidheid, stemmingswisselingen, depressies en vergeetachtigheid. In de ergste gevallen leidt het zelfs tot dementie.

Let wel: er is nog veel onderzoek nodig. Daarbij blijft het moeilijk causale verbanden vast te stellen tussen de blootstelling aan een schadelijke stof (of stoffen) en de verstoring van het hormoonsysteem. Maar de aanwijzingen die er zijn, zijn verontrustend. Let wel: De werking van chemicaliŽn is lastig te doorgronden. Want de factoren die het gedrag van chemische stoffen verklaren zijn complex. Evenals de ecosystemen en levende organismen waarin ze te rechtkomen. Dat maakt harde bewijzen over schadelijkheid moeilijk.
Wat de effecten zijn van een afzonderlijke chemische stof kunnen onderzoekers vaak wel aangeven. Bij twee gecombineerde stoffen wordt dit al lastiger. Laat staan wat het effect is van chemische cocktails waaraan we blootstaan.
Pas sinds kort ontrafelen wetenschappers ook de effecten van blootstelling aan constante, lage doses. In plaats van uitsluitend hoge doses.

Ga naar boven

 

* teksten zijn van milieu defensie zie website www.benjijgifvrij.nl

Ga naar boven

Laatste update: - Copyright © Praktijk Nuijt - Wageningen